Sunday 30 December 2012

Hostel Made Kek Batik

Kek Batik Ohhh Kek Batik.....~
gara2 housemates kesayangn aku nk mkn sngt kek batik nie...aku pn google la respi..google pnye google byk pulak bhn2 yg nk kena guna..kteorg nie al-maklum jela..name pun student..duk hstel plk tu..mane la nk cri serbuk koko tu sume..nk pkainye 1kali je..hmm.. usha2 lg respi last2 aku 'terserempak' ngn blog wendy nie..simple je respinya..cuma aku olah cket..

Bahan-bahan:
1 paket Biskut Marie - patah2kan
1 Tin Susu Pekat Manis - tin kecik,kalu tin beso pkai je 3/4 tin..manis sngt kang kena diabetes pulak..
1/2 Butter 250gm suhu bilik (so aku pkai 125gm jela) - nk sng, potong je sparuh..xpyh pkai penimbang..
1 Paket Milo yg paling kecik
1 tsp esen vanilla (kalu xde pyh letak..)

Cara-cara
1) Aku campak je sume bhn2 tadi kt dlm periuk rice cooker...kacau2 sebati
2) Pastu baru msukkn dlm rice cooker tu.. kacau lagi smpai mendidih..mendidihnye bunyi "Blup Blup" sbb dye pekat..
3) Masukkan biskut Marie yg patah2 tu dlm adunan..kacau sebati..bior je biskut hancur..
4) bila dh sebati,aku cedok pastu campak2 je dlm bekas plastik pkai buang tuh..
5) pastu amik plastik letak atas kek batik,tekan2 smpai padat..tekan smpai PADAT tau..jap lg xpadat,tgh2 nk mkn tu terburai pulak...hehehe...
6) bila dh konpem padat,masukkan dlm peti jap..hstel aku xde peti ais..so aku tumpang kedai dpn..simpan dlm peti eskrem...mekaseh tokei kdai...heheheehe...

*kalu korg ade periuk n dapur gas tu..xpyh pkai rice cooker..msk adunan ats dapur, pkai api kecik je..kang pkai api kuat sngt xpsl2 jd kerak...huhuhuhu...
*time nk smpan dlm peti tu..jgn letak dlm freezer..letak dlm CHILLER je tau..aku letak dlm peti eskrem tu sbb aku xde pilihan..hohoho..

kek batik baru kuar dr peti eskrem

siap potong utk di bedal

No comments:

Post a Comment