Tuesday 15 January 2013

Puding Roti Kukus yg Mudah lg Menyenangkan

hri nie 1st day aku kt umh lps hbes sume EXM n AXD yg manyiksa jiwa ragaku.. Alhamdulillah..slesai sumenya..:) 1st day cuti nie pn aku dh start bosan dh..bangun pg2 je t'ingat kt 'almari azimat' aku yg kt dapur tuh..siap mnd ape sume baru g jenguk buku 'hikayat' mak aku (buku respi daa..)..smlm a friend of mine ade mntak respi puding roti..t'ingin pulak nk buat time bosan2 nih..tgk respi mak aku tu..mak aii banyak pulak bhn2 yg nk kena ade..mmg xpdn la dgn bhn2 yg aku ade time nie..mmg aku stress la kalu time semangat nk wat 'sumtin' tbe2 xcukup bhn..aargghhh!!! so, aku capai baby Note n google respi puding roti..google pnye google terserempak la dgn blog akak nie...anneraini..simple je respinye.. roti kt dlm peti sejuk umah aku tu pn ngam2 je 4kpg..expiry date esk pulak tuh...hahahaha.. ape lg..aku bedal jela! respi puding roti nie aku olah cket..jom tgk bahan2 n cara2 nk wat..

Bahan2:
4 keping roti keping (x kesah ape2 brand jnji roti keping)
1 tin susu cair - 375 ml (umah aku xde stok susu cair..so aku bedal fresh milk adik2 aku punye)
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
sedikit kismis
butter secukupnya (aku pkai margerine je)


Cara2nya:



Mula2 sapu butter or marjerin pd roti..sapu pd keempat2 roti taw..



pstu, carik2kan roti n masukkn dlm mangkuk..ikot la nk letak dlm mngkuk ker loyang.. mcm aku buat nie haa..pstu ketepikan..




then, campur telur, gula, susu cair n esen vanilla..kcau sebati..



kacau, kacau n kacau....



bile dh rase boring kacau tu,boleyla masukkan dlm mangkuk or loyang yg berisi roti td..



pstu tabur la kismis secukup rase..aku pkai mix fruit..mcm aku ckp td la..bedal je ape yg ade..
dh siap tabur menabur tu boleyla msukkan dlm pengukus..kukus smpai masak..aku kukus dlm 35minit je..biar je puding bersauna dlm tu..tgn tu jgn gatal2 pulak nk bukak..huhuhu.. dh masak ape sume,sejukkan pd suhu bilik then baru leh sejukkan dlm peti ais yep..


Tadaa!!! nie la hasilnya...^_^



No comments:

Post a Comment