Friday 3 October 2014

Kek Gula Hangus


Hmm...aku tak tahu la sejak bila aku suka makan kek gula hangus.. semenjak praktikal kat tempat aku tu..hari2 aku beli kek ni...hahaha.. tiba2 jadi feberet pulak kann.. kena dengan taste aku barangkali..kalau tak dapat makan kek ni sampai hilang mood aku nak keje..haampeehh betol!  dulu aku dah penah buat sekali..buatnye bukan main..tapi makan ciput je..last2 bagi orang makan..ekeke.. :P kali ni aku nak try buat lagi.. usha punya usha resepi dapatla 2 resepi dari blog sis Azlita & brader Mat Gebu ni.. aku suka usha blog diorang sebab banyak tips yang aku boleh dapat.. :)


Macam kak ita cakap tekstur kek gula hangus ni sepatutnya kenyal & kalau hasilnya macam sponge memang tak jadila keknya.. kenyal macam mana aku pun tak tahu..sebab yang aku makan sebelum2 ni memang gebus gebass...haha! Lagi satu kalau tak kena cara kek ni memang payah nak jadi berlubang2 macam kena tebuk ngan semut..hehe.. Kata kak ita lagi kek ni kena perap dulu sebelum di bakar kalau nak hasilkan banyakkkk lubang2.. Tips yang berguna kan?? Meh kita try dulu ehh..tak cuba tak tahu.. :)


Taadaaa!!! ni lah hasil kek gula hangus a.k.a sarang semut yang aku buat..hihi.. berlobang2..nampak tak??? :D dan semestinya kenyalll!! sampai melantun2 pisau aku time nak potong..hahaha.. Nak resepi?? Meh aku share yea.. :)


Resepi Kek Gula Hangus

Bahan A
250 gm Gula Pasir
225 ml Air (Panas)
75 gm Mentega

Bahan B
4 biji Telur (Gred A)
125 gm Tepung Gandum
1 sudu teh Soda Bikarbonat
1 sudu teh Baking Powder
75 gm Susu Pekat Manis
1 sudu teh Esen Vanilla

Cara-cara

Step 1
- Ayak Tepung Gandum, Soda Bikarbonat & Baking Powder. Ketepikan.


Step 2
- Masukkan gula kedalam periuk.. kacau gula hingga cair & jadi karamel. JANGAN hitam sangat..nanti kek PAHIT..
- Bila gula dah jadi karamel, tuang air panas perlahan2.. kacau sampai larut.
- Masukkan mentega & kacau hingga semua larut.
- Sejukkan pada suhu bilik.

*guna air panas kurang sikit merecik2 gula hangus tu..takde la meletop2 sangat.. :)

Step 3
- Dalam bekas berasingan, masukkan telur. whisk aje yea.. JANGAN pukul.. whisk sampai larut.
- Masukkan susu pekat manis & esen vanilla. whisk lagi hingga sebati.
- Masukkan bahan2 yang dah diayak tadi sikit2 sambil whisk hingga sebati.
- Masukkan adunan Step 2 tadi & kacau sebati.

Step 4
- Lenserkan loyang dengan mentega.
- Masukkan adunan Step 3 tadi ke dalam loyang. Pastikan di TAPIS dulu yea..
- Perapkan adunan.

Part yang perap ni aku memang tak sabar.. Kak Ita cakap kalau perap lagi lama lagi bagus.. tapi aku haremm nak tunggu lama2..haha.. Aku just perap 1 JAM jee..fuuhhh...

Bila dah perap adunan tadi boleh la di bakar pada suhu 170c. Gunakan api bawah aje selama 45 minit. The rest boleh la guna api atas & bawah. Tempoh membakar tu atas oven masing2.. aku punya oven 1jam..hehe.. :)






No comments:

Post a Comment