Thursday 11 April 2013

Glaze Icing

Semalam kemaen ecited aku nk buat Sugar Cookies atau kt M'sia lebih dikenali sbg Fancy Cookies.. Sugar Cookies nie memang glemer la kt oversea sinun... besenya utk parti or event mcm birthday, baby shower, n mcm2 lg la..

Ekceli dh lame sangat aku nk buat Cookies nie tp x berkesempatan.. sblom2 nie ade jugakla aku usha2 resepi kat tenet..usha2 jela..buatnye x pun...haha.. so, semalam memang aku free..ape lg, 'berperang' kt dapur le...hee..:D

part yg nk buat cookies tu aku x bimbang sangat..yg aku duk risau part nk buat 'Sugar' tu..hmm..
susah jugak kalau x cukup bahan.. so,aku terpaksa la buat research cket...(haaiii..nk baking pun kena buat research ker??? =.=")

Dalam mencari2 ape yg dicari2 tu..ku ketemu blog Cerita Tina nie..

akak nie ade mention, 'Sugar' atau Icing tu ada 2 jenis..
 1) Icing yg pkai MERINGUE POWDER d panggil ROYAL ICING
 2) Icing yg pkai CORN SYRUP d pnggil GLAZE ICING

Masalahnya sekarang, mane aku nk cari Meringue Powder or Corn Syrup tuh??????time nk buat baru nk g beli,memang xde maknanye la kan?!!huh..stresssss.....

okeh..so,aku google lagi..mane tahu kot2 ade alternatif laen..then, terserempak pulak dgn blog Masam Manis..

kak ita ade mention, Royal Icing ade 2 kaedah:
 1) kaedah menggunakan PUTIH TELUR & PERLU DIBAKAR semula
 2) kaedah menggunakan MERINGUE POWDER & TIDAK PERLU DIBAKAR

Aku t'fikir...pkai putih telur??? dlm blog Anna Alisya ade respi Icing yg pkai putih telur tp x perlu d bakar..mcm mane ye putih telur x perlu d bakar???telur tuhhhhh.......konpius aku...hmmmm....=.=''

Dalam kepala aku duk fikir pasal Corn Syrup tu je...apekebenda tu??i made some research on this..Corn Syrup Subtitution..dlm artikel tu Corn Syrup bleh d gantikan dgn Maple Flavoured Syrup, Golden Syrup, Agave Nectar or Light Molasses...

Aku just fokus pd Golden Syrup tu je..ade sifu aku ckp yg Golden Syrup tu bleh d gantikan dgn Liquid Glucose.. Why not aku pkai Liquid Glucose??umah aku mmg dh sedia ade Liquid Glucose tuu....haaaa.....

SO....this time aku buat resepi aku sendiri...HAHAHA...

Base utk Cookies mmg aku pkai resepi yg dh sedia ade kt blog Masam Manis..

Utk Icing..aku olah sendri..:D

Glaze Icing
Bahan-bahan
200 gm Gula Ising
26 gm Air
13 gm Liquid Glucose
Water Base Food Colouring (JANGAN pkai Oil Base!)

Cara-cara :
1) Masukkan 1/2 sukatan Air, Gula Ising & Liquid Glucose ke dalam mangkuk, putarkan (pkai mixer).
2) Kemudian, masukkan lebihan Air ke dalam adunan, putar sampai likat & berkilat or gula ising betul2 hancur.
3) Asingkan & bahagikan Glaze Icing ke dalam mangkuk & warnakan ikut kesukaan.
4) Glaze Ising yg telah di warnakan boleh di masukkan ke dalam piping beg utk di pipe ats cookies..

SELAMAT MENCUBA!!










No comments:

Post a Comment